Search

Uitgelicht

Zakelijke kosten of privékosten?

Zakelijke kosten of privékosten?

Iedereen moet eten en drinken, ook de ondernemer die voor zakelijke opdrachten langer van huis is. Kan hij deze verteerkosten ten laste van zijn ondernemingsresultaat brengen of zijn dit privékosten?

Onttrekkingen
Van uitgaven die een ondernemer doet, moet hij in de eerste plaats bepalen of hij deze vanuit zakelijke overwegingen doet of vanuit persoonlijke overwegingen. Of het noodzakelijk is om bepaalde kosten voor de onderneming te maken, wordt voornamelijk bepaald door de ondernemer en zijn subjectieve inzicht. Bij de meeste uitgaven zal dit direct duidelijk zijn en niet tot discussie leiden. Overheerst het privékarakter, dan kunnen de uitgaven niet ten laste van de winst komen en is er sprake van een onttrekking. Discussie kan vooral ontstaan bij uitgaven met een gemengd karakter, zoals kosten van verteer.

Verteerkosten
Dat ondervond de volgende belastingplichtige. De man was sinds 2012 vanuit zijn eenmanszaak werkzaam als consultant. In de jaren 2012, 2014 en 2015 had hij een aantal opdrachten voor langere tijd. Hij koos er steeds voor om in de buurt van deze opdrachten tijdelijke woonruimte te huren, waar hij van zondagavond tot en met vrijdag verbleef. In 2012 huurde hij zes maanden een hotelkamer in het nabijgelegen conferentieoord, in 2014 huurde hij een studio in Amsterdam en in 2015 huurde hij een kamer in Tilburg. In zijn aangiften inkomstenbelasting trok hij de kosten van ontbijt, lunch en diner (verteerkosten) af van de winst. Vervolgens paste hij de aftrekbeperking voor gemengde kosten toe.

De inspecteur was het daar niet mee eens en accepteerde de verteerkosten van 2014 en 2015 niet. Volgens hem lagen deze kosten namelijk niet in de ondernemingssfeer, maar volledig in de privésfeer, omdat deze kosten betrekking hebben op een primaire levensbehoefte. Dan wordt aan de aftrekbeperking voor gemengde kosten niet meer toegekomen. De inspecteur geeft nog aan dat het mogelijk niet juist is geweest, dat de verteerkosten die zijn gemaakt bij de hotelovernachtingen, wel geaccepteerd zijn.

Zakelijk
Over de zakelijkheid van de verblijfkosten tijdens deze periodes bestaat geen discussie. Dat is voor de consultant reden om het standpunt in te nemen dat de verteerkosten ook zakelijk zijn. Hof Den Haag gaat daar niet in mee (ECLI:NL:GHDHA:2022:513). De kosten van ontbijt, lunch en diner worden niet opgeroepen door de werkzaamheden van de man. Omdat er een noodzaak is om te eten en te drinken, hebben deze kosten een overheersend privékarakter. Het zijn daarom privéuitgaven en geen ondernemingskosten. Dat de man hogere kosten had dan wanneer hij thuis verbleef, kwam door zijn persoonlijke keuze om meestal buiten de deur te eten. De extra kosten hiervan komen ook niet voor aftrek in aanmerking. Dit had anders kunnen zijn als de man met collega’s of zakenrelaties was gaan eten, maar dat standpunt heeft hij niet ingenomen.

Werknemer
De man stelde ook nog dat hij dezelfde behandeling moest krijgen als een werknemer, die een maaltijd verstrekt krijgt van zijn werkgever. De werkgever kan de maaltijd in dit geval onbelast vergoeden onder de werkkostenregeling. Het hof verwierp dit beroep op het gelijkheidsbeginsel: een ondernemer en een werknemer verkeren niet in dezelfde omstandigheden en zijn daarom geen gelijke gevallen.

Gemengde kosten
Als de kosten wel als zakelijke kosten aangemerkt hadden kunnen worden, speelde de aftrekbeperking inderdaad een rol. Kosten van voedsel, drank en genotmiddelen vallen onder de aftrekbeperking voor algemene kosten. Denk hierbij aan zakelijke etentjes (inclusief fooien), verteer onderweg (met een zakelijk doel), koffie, thee, fris, sigaretten, enz. Voor een IB-ondernemer zijn deze kosten voor 80% aftrekbaar, maar hij kan ook voor een vast niet-aftrekbaar bedrag kiezen van € 4.800. Dit laatste is pas voordelig als de beperkt aftrekbare kosten in totaal meer dan € 24.000 zijn.

Advies
Beoordeel vooraf of verteerkosten als zakelijk aangemerkt kunnen worden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat een lunch samen met een zakenrelatie gebruikt wordt. Pas daarna kan aan de aftrekbeperking voor gemengde kosten toegekomen worden.


 

Print
Categorieën: Uitgelicht start
Tags:

En verder ...

Twee uitspraken inzake het bijhouden van een rittenadministratie

Twee uitspraken inzake het bijhouden van een rittenadministratie

Dat het juist en actueel bijhouden van een rittenadministratie ter voorkoming van een bijtelling op het belastbaar inkomen doordat er gereden wordt in een auto die ter beschikking wordt gesteld belangrijk is, bewijst de volgende uitspraken maar weer.

Register Belastingadviseurs (RB) pleit voor schrappen box 3

Register Belastingadviseurs (RB) pleit voor schrappen box 3

'Kabinet: schrap box 3, belast vermogensinkomsten in box 1'. Dat was aan de vooravond van het Kamerdebat Toekomst box 3 op 9 mei jl. de boodschap aan het parlement, het ministerie van Financiën en de Belastingdienst in het visiestuk dat het RB schreef over box 3.

Mind Only V.O.F. in register CRKBO

Mind Only V.O.F. in register CRKBO

Mind Only V.O.F., een relatie van TopBalance, is opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).

Sportschool Gelderblom

Sportschool Gelderblom

Cliënten van TopBalance krijgen het aanbod om 2 uur gratis sportles te krijgen bij sportschool Gelderblom Performance Centre in Spijkenisse.

De Roock Interieurbouw

De Roock Interieurbouw

De Roock Interieurbouw is al sinds 2003 cliënt van TopBalance. Een mooie gelegenheid om daar even bij stil te staan en iets te vertellen over het bedrijf.

RB gaat convenant aan met BFT

RB gaat convenant aan met BFT

Het Register Belastingadviseurs (RB) en het Bureau Financieel Toezicht (BFT) hebben op maandag 27 januari 2020 een nieuw toetsingsarrangement getekend.

Copyright TopBalance 2021-2024 Gebruiksovereenkomst Privacybeleid
Back To Top