Search

Waar kan TopBalance je mee helpen?

Kun je een bedrijfsauto beter kopen of leasen? En wat gebeurt er als je je eigen woning gebruikt als werkruimte? Hoe richt ik mijn administratie in? Wat komt er kijken, wanneer ik personeel in dienst neem? Welke rechtsvorm past het beste bij mijn onderneming? Als ondernemer zit je vol vragen. Sommige binnen jouw vakgebied, andere niet. Een Register Belastingadviseur (RB) kan je helpen met de fiscale vraagstukken. Op deze pagina vindt je een geselecteerd aantal diensten, waar TopBalance in is gespecialiseerd. Een aantal voorkomende onderwerpen wordt hieronder in het kort behandeld.

Ik heb een auto van de zaak. Wanneer krijg ik te maken met bijtelling?
Houd rekening met bijtelling als je je bedrijfsauto ook privé gebruikt. Als je kunt aantonen dat je minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt, dan heb je geen bijtelling. Heb je dat wel? Dan is de hoogte van de bijtelling afhankelijk van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van je auto. De bijtelling wordt bij de winst opgeteld.

Ik gebruik mijn privé-auto ook zakelijk. Welke kosten mag ik aftrekken?
Je mag € 0,23 per kilometer aftrekken van de belasting als je kunt aantonen dat de kilometers zakelijk zijn gereden. Heb je meer vragen over een zakelijke of privé-auto? Neem contact op.

Mijn partner werkt mee in mijn bedrijf. Wat moet ik fiscaal regelen?
Je kunt dit op meerdere manieren regelen. Hieronder staan kort verschillende opties geschetst.

  • Je betaalt je partner minder dan € 5.000. Je kunt mogelijk gebruikmaken van de meewerkaftrek.
  • Je spreekt met je partner af dat je een arbeidsbeloning betaalt van meer dan € 5.000. Je kunt deze vergoeding aftrekken van de winst.
  • Je sluit een arbeidsovereenkomst met je partner, zodat je partner bij je in dienstbetrekking is. Ook in dit geval kun je de loonkosten in aftrek brengen.
  • Jij en je partner worden samen ondernemer.


Ik gebruik mijn eigen woning als werkruimte. Kan ik kosten aftrekken?
In sommige gevallen is kostenaftrek mogelijk. In de meeste gevallen kun je de kosten van de werkruimte niet aftrekken. Wil je in aanmerking komen voor aftrek? Dan heeft je werkruimte in ieder geval een eigen ingang en een toilet of wasbak nodig. Maar er zijn nog vele aanvullende voorwaarden die per situatie kunnen verschillen. Ook is kostenaftrek niet in alle gevallen voordelig.

Ik overweeg om personeel aan te nemen. Wat moet ik regelen?
Als je personeel aanneemt, heb je veel te regelen. Denk aan het bijhouden van een loonadministratie, het opstellen van arbeidsovereenkomsten, het afsluiten van verzekeringen en nog veel meer. De meeste ondernemers besteden dit daarom uit. TopBalance kan je daarmee van dienst zijn.

Ik ga scheiden. Heeft dit effect op mijn eigen bedrijf?
Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan valt het bedrijf ook in deze gemeenschap. Bij scheiding moet de waarde dan verdeeld worden. Heb je huwelijkse voorwaarden opgesteld? Dan zijn de gevolgen voor de onderneming afhankelijk van deze voorwaarden. Een echtscheiding heeft dus fiscale en financiële gevolgen voor je bedrijf. Daarom is het goed om je bij een scheiding te laten adviseren.

Ik wil stoppen met mijn bedrijf. Wat zijn de gevolgen?
Er komt een heleboel kijken bij het stoppen van een bedrijf. Hoe wil je stoppen? Wil je het bedrijf verkopen aan derden? Wil je het bedrijf overdragen aan familieleden? Heb je al nagedacht over wanneer je wilt stoppen? En wat wil je gaan doen zodra je gestopt bent? Essentieel is dat je hier op tijd over nadenkt. Om alle gevolgen en acties op een rijtje te krijgen is deskundig advies noodzakelijk.

Ik wil mijn onderneming uitbreiden naar het buitenland. Hoe doe ik dit?
De wereld wordt steeds kleiner en het is makkelijker en aantrekkelijker dan ooit om over de grens zaken te doen. Als ondernemer krijg je dan te maken met internationale handel. Wat komt hier allemaal bij kijken? Denk bijvoorbeeld aan belasting. In welk land ben je wat verschuldigd? Internationale handel brengt daarnaast juridische eisen met zich mee. Welke precies? Vraag om informatie over internationaal belastingrecht. Zo kom je ook buiten Nederland goed beslagen ten ijs.

Mijn bedrijfssituatie is veranderd. Wat betekent dit voor mijn rechtsvorm?
Als ondernemer kies je bij de start van je bedrijf een rechtsvorm. Welke juridische vorm het beste bij je situatie past, hangt af van verschillende factoren. Soms is het goed om tijdens het bestaan van je onderneming van rechtsvorm te veranderen. Bijvoorbeeld bij (verwachte) groei of omdat je de onderneming binnen niet al te lange tijd wilt overdragen. 

Hoe schenk ik (een deel van) mijn onderneming zo voordelig mogelijk?
Veel ouders en grootouders schenken aan hun (klein)kinderen, omdat de ontvanger daardoor al op jongere leeftijd iets zinvols met het vermogen kan doen. Bijvoorbeeld studeren, een huis kopen of een onderneming starten. Als ondernemer kun je ook (een deel van) je onderneming schenken aan bijvoorbeeld je bedrijfsopvolger. In dat geval heb je recht op een bijzondere vrijstelling. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je altijd terecht bij TopBalance.


Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dat gerust vrijblijvend 
contact met ons op.

 

Voor ondernemers en bedrijven

Eindejaar 2023 en een blik op 2024 voor alle ondernemers

Eindejaar 2023 en een blik op 2024 voor alle ondernemers

Ook dit jaar heeft het Register Belastingadviseurs nuttige tips en aandachtspunten op een rij gezet voor de doelgroep ondernemers. Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met TopBalance en vraag naar jouw RB adviseur.

Eindejaar 2023 en vooruitzichten 2024 voor ondernemen in een rechtspersoon

Eindejaar 2023 en vooruitzichten 2024 voor ondernemen in een rechtspersoon

Voor ondernemers met een rechtspersoon heeft het Register Belastingadviseurs een aantal nuttige tips en aandachtspunten op een rij gezet. Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met TopBalance en vraag naar jouw RB adviseur.

Eindejaar 2023 en een blik op 2024 voor IB-ondernemers

Eindejaar 2023 en een blik op 2024 voor IB-ondernemers

Voor de ondernemer voor de inkomstenbelasting hebben we nog wat tips en informatie aangaande wijzigingen die in 2024 ingaan. Deze zijn zorgvuldig opgesteld door Bureau Vaktechniek van het Register Belastingadviseurs.

En verder ...

De tarieven voor ondernemers en bedrijven

De tarieven voor ondernemers en bedrijven

De tarieven die worden doorberekend aan ondernemers en bedrijven zijn voor 2024 aangepast.

Nieuws eindejaar 2022 voor alle ondernemers

Nieuws eindejaar 2022 voor alle ondernemers

Benut resterende vrije ruimte in de werkkostenregeling. 
Benut de vrije ruimte voor de werkkostenregeling goed.

Nieuws eindejaar 2022 voor ondernemen in een rechtspersoon

Nieuws eindejaar 2022 voor ondernemen in een rechtspersoon

Tweeschijventarief aanmerkelijk belang 2024
In 2022 is het belastingtarief 26,9% in box 2, ongeacht de hoogte van jouw inkomen uit aanmerkelijk belang.

Aandachtspunten 2022 en 2023 voor de IB ondernemer

Aandachtspunten 2022 en 2023 voor de IB ondernemer

Zorg voor een urenadministratie!
Het urencriterium is de sleutel tot vele fiscale tegemoetkomingen voor IB-ondernemers.

Wil jij een bedrijf starten?

Wil jij een bedrijf starten?

Als je een bedrijf wilt starten, dan komt er best wel veel om de hoek kijken.

Het urencriterium

Het urencriterium

Wanneer je in aanmerking wilt komen voor fiscale aftrekfaciliteiten als 'IB-ondernemer', dan dien je aannemelijk te maken, dat je voldoende uren besteedt aan jouw onderneming.

De Eurovergunning

De Eurovergunning
Bedrijven die actief zijn in het beroepsgoederenvervoer over de weg, moeten in bezit zijn van de Eurovergunning. Je kunt het zien als een vorm van een ondernemersvergunning voor transportbedrijven.

De loonadministratie

De loonadministratie

Het verzorgen van loonadministratie is een complex vakgebied met veel wet- en regelgeving.

Boekhouden is een kwestie van discipline

Boekhouden is een kwestie van discipline

Een goede boekhouding is niet alleen belangrijk voor uw bedrijfsvoering, maar ook voor het invullen van uw aangiften en als bewijs tegenover de belastingdienst.

Copyright TopBalance 2021-2024 Gebruiksovereenkomst Privacybeleid
Back To Top